Novosti i događanja

13.10.06 20:54

Predstavitev Statuta Izolskega komuna

V okviru projekta Srce Istre (HEART OF ISTRIA) in v sodelovanju z občino Izola je v prostorih Manziolijeve palače v Izoli potekala predstavitev STATUTA IZOLSKEGA KOMUNA OD 14. DO 18. STOLETJA, TRANSKRIPCIJA, FAKSIMILE IN SPREMNA BESEDA avtorja dr. Dušana Kosa.

V Izoli je bil predstavljen eden izmed ciljev projekta, ki je valorizacija kulturne dediščine isrtskih mest (v tem primeru posebej Izole in njegove okolice) skozi preučevanje in predstavitev prvin urbane kulture in identitete ter njenih povezav v kulturno-zgodovinskem kontekstu. V ta namen so raziskovalci na projektu pripravili znanstveno izdajo Statuta Izolskega komuna, in sicer transkripcijo, faksimile in spremno besedo. Statut je značilen izraz elementov izolske urbane kulture in prava ter predstavlja generično rast in zaokrožen razvoj izolskega komunalnega prava.

Z objavo Izolskega statuta, transkripcije, faksimila in spremne besede, ki sam nastanek in namen statuta umesti v širši regionalni in (srednjeveški-evropski) svetovni kontekst, bralec in zlasti strokovnjak ter znanstvenik dobijo kompleksen pregled nad celovitostjo in razvojem mestnih srednjeveških statutarnih določb, kar prispeva tudi k boljšemu poznavanju samega vira in je obenem izredno koristno zlasti z vidika nadaljnje uporabe teh podatkov za razne analize in znanstvene razprave

Poziv


Page updated: 30. 06. 2008.