Novosti i događanja

13.10.06 18:33

Prezentacija Statuta Izolskog komuna

U okviru projekta Srce Istre (HEART OF ISTRIA) i u suradnji s općinom Izola u prostorima Manziolijeve palače u Izoli predstavljen je STATUT IZOLSKOG KOMUNA OD 14. DO 18. STOLJEĆA, TRANSKRIPCIJA, FAKSIMIL I POPRATNI TEKST autora dr. Dušana Kosa.

U Izoli je predstavljen jedan od ciljeva projekta, tj. valorizacija kulturne baštine istarskih gradova (u ovom slučaju posebice Izole i njene okolice) kroz proučavanje i prezentaciju elemenata urbane kulture i identiteta te njihovih veza u kulturno-povijesnom kontekstu. S tom namjerom su istraživači na projektu pripremili znanstveno izdanje statuta Izolskog komuna i to transkripciju, faksimil i popratni tekst. Statut je karakterističan izraz elementa izolske urbane kulture i prava te predstavlja generički rast i zaokružen razvoj izolskog komunalnog prava.

Objavom Izolskog statuta, transkripcije, faksimila i popratnog teksta koja sam nastanak i namjeru statuta smješta u širi regionalni i (srednjevjekovno-europski) svjetski kontekst, čitatelj i prvenstveno stručnjak te znanstvenik dobivaju kompleksan pregled nad cjelovitošću i razvojem gradskih srednjevjekovnih statutarnih odredbi što pridonosi boljem poznavanju samog izvora te je ujedno izuzetno korisno posebice s gledišta daljnje uporabe tih podataka za razne analize i znanstvene rasprave.

 


Page updated: 30. 06. 2008.